Kisah Menyusukan Anak.

11:50 AM 0 Comments A+ a-

Pagi ni tetiba teringat pulak zaman Kak Long menyusukan anak-anak Kak Long, Umar, Irsyad dan Natasha.
Umar menyusu sampai umurnya 2 tahun, Irsyad pulak 2 1/2 tahun, Natasha pulak sampai 3 tahun.
Anak bungsu la katakan...layannn..


Memang saat menyusu kan anak, saat yang paling indah.
Ingat lagi macamana baby kita akan sentiasa merenung mata kita sambil tangan satu lagi tu menggentel situ sini..haha
Eye contact tu la yang sangat win..
Pastu paling best bila dengar derang buat bunyi bila dah puas minum...'hmmmm' gitu bunyi..
Memang Kak Long tunggu sangat nak dengar bunyi tu..
Bagaimana nak berjaya menyusu dengan sepenuhya?
Kak Long kira sangat beruntung kerana berjaya menyusukan mereka dengan sepenuhnya.
Kunci nak bagi susu banyak ialah dengan menyusukan mereka dengan kerap.
Pastu kita pastikan diri kita mengambil air dan nutrien yang cukup dan sentiasa dalam emosi yang ceria dan tenang.
Tapi bukan semua ibu dapat terus berjaya menyusukan terutama di peringkat awal, iaitu 2-3 selepas melahirkan.
Kak long pun lalui saat getir itu, dah la baby kena jaundis, susu pulak membengkak tapi tak nak keluar-keluar juga. Macam-macam kita buat, seperti tuam, hot shower, sikat, tikam ngan jarum pun pernah...adui perit kalau ingatkan.
Rupa-rupanya ada produk atau supplemen yang boleh buat susu tu flow dengan elok tanpa tersumbat.
Sekarang baru ku tau..
Bertuahnya ibu-ibu sekarang, susu sikit boleh meriahkan, susu tersumbat boleh setelkan..
Anak jaundis pun boleh pulihkan dengan cepat.
Tak payah sampai nak kena duduk bawah lampu tu lama-lama.
Ramai dah yang Kak Long dapat bantu.
Alhamdulillah.


HUDA ISMAIL 016.664.6051 (Call, Whatsapp, SMS)

IG: Misshuda_craft

   IG : vitaminawetmuda

FB: Isabella Bella

PENGEDAR SHAKLEE  TAMAN MELAWATI